Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Duurzaam vakantie vieren op Sicilië

Sicilië staat bekend als een prachtig eiland met mooie natuurparken, steden, kustplaatsen en natuurlijk de indrukwekkende Etna. Toch heeft het eiland lange tijd problemen gehad met afvalverwerking en raakten sommige mooie plekken daardoor in verval. Maar Sicilianen zijn gelukkig trots op hun eiland en het ecotoerisme wordt ook op Sicilië steeds populairder. Ook jij kunt je steentje hieraan bijdragen, door duurzaam vakantie te vieren op Sicilië. Ik geef een aantal tips!

Gebruik het openbaar vervoer

Italië staat over het algemeen niet bekend om de goede verbindingen met het openbaar vervoer. Toch wordt dit steeds beter, en kun je zeker tussen grote steden goed met de trein reizen. Zo ook op Sicilië! Dus laat bij een bezoekje aan een grote stad de auto eens staan en neem de trein. Zo kun je extra genieten van de uitzichten tijdens je reis.

Foto: Marc Cravé via Pixabay

Hou het schoon

Of je nou heerlijk op het strand ligt, de Etna beklimt of in een natuurpark loopt, laat geen afval achter. Op Sicilië komen jaarlijks ontzettend veel toeristen om het eiland te bewonderen. Als die allemaal ergens een papiertje laten liggen, is die natuur al snel niet meer zo mooi. Zorg er dus zeker voor dat je bijdraagt aan het schoonhouden van Sicilië.

Lokale producenten steunen

Sicilië is nog steeds een relatief arm gebied. Lokale producenten moeten dus hard werken om hun wijnen, olijfolie, kazen en andere ambachtelijke producten te verkopen. Je kunt helpen door tijdens je vakantie je groenten op de markt te kopen in plaats van in de supermarkt en zo lokale boeren te steunen. Ben je met de auto? Koop dan wat Siciliaanse wijn rechtstreeks bij de producent om thuis nog extra lang na te genieten van je vakantie!

Foto: Jill Wellington via Pixabay

Vragen om duurzaamheid

Nog niet op alle vakantiebestemmingen worden er duurzame maatregelen genomen. Dit komt vaak ook omdat ze een goede service willen bieden. Geef dus zelf aan als je handdoeken echt niet elke dag gewassen hoeven te worden, en gebruik zo min mogelijk in plastic verpakte zeepjes en andere toiletartikelen.

Foto: TesaPhotography via Pixabay

Ook thuis

Eenmaal terug thuis hoef je deze goede gewoontes natuurlijk niet meteen achterwege te laten. Pak ook thuis eens vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto en gebruik een handdoek vaker. Bovendien kunnen kleine aanpassingen een groot verschil voor het milieu maken! Zo kun je biologisch afbreekbaar wasmiddel en schoonmaakproducten gaan gebruiken, je afval (nog beter) scheiden, de kraan sneller dichtdraaien en overstappen op groene energie.

windmolen

Foto via Pxhere

Heb jij nog tips voor een duurzame vakantie op Sicilië?

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sicilië.nl