Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Giarre

Onderdeel van het Etna-park

Giarre bevindt zich op een panoramisch punt aan de oostkust van Sicilië tussen de Etna en de Ionische Zee. Hoewel Giarre onderdeel uitmaakt van het Etna-park, is de omgeving door de eeuwen heen altijd gespaard gebleven bij uitbarstingen van de vulkaan. Door de relatieve afstand tot de Etna bestaat er ook tegenwoordig geen reële dreiging.

Terracotta en smeedijzer

Het huidige Giarre, Arabisch voor “terracotta potje”, ontstond als gehucht in de 16e eeuw. Dankzij de grote aardbeving van 1693 werd het dorp lange tijd de enige doorgang voor reizigers tussen Catania en Messina. Hierdoor kwam de economie tot ontwikkeling. En nog steeds wordt Giarre gezien als belangrijkste handelsplaats van de Provincie Catania.

Verder is Giarre beroemd om de handgemaakte smeedijzeren producten en de veelzijdige agricultuur. Door de ligging in de buurt van een vulkaan en een rivier is de grond in deze regio bijzonder vruchtbaar. Ze verbouwen onder andere citroenen, graan, aardappelen, olijven en druiven. En daarmee produceren ze lekkere wijnen. Elk jaar in september vindt in Giarre een grote citrus-, groenten- en fruitbeurs plaats.

Ideale uitvalsbasis op Sicilië

Giarre is ook cultuurhistorisch gezien een plaats van belang met vele bezienswaardigheden. Het centrum heeft zich door de eeuwen heen gevormd langs de huidige Via Callipoli en de Corso Italia. Langs deze wegen staan vele paleizen uit de 18e en 19e eeuw. Langs de straat Via Callipoli zijn de beste winkels van de stad te vinden. Het belangrijkste plein van de stad is het Piazza Duomo. Hier staat de statige kathedraal, gewijd aan Isidoro Agricola, de beschermheilige van Giarre. Het plein vormt het kloppend hart van de stad en vanaf hier heeft men een schitterend uitzicht op de toppen van de Etna.

Vanaf het midden van de vorige eeuw is het toerisme in de omgeving tot ontwikkeling gekomen. Diverse campings en vakantieparken zijn hier geopend. Een vakantieverblijf in deze prachtige natuurlijke omgeving is goede uitvalsbasis om bijvoorbeeld Taormina, de badplaats Giardini Naxos en de Etna te bezoeken.

Sicilië.nl