Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Touren op Sicilië: de belangrijkste verkeersregels op een rijtje

Het prachtige Sicilië leent zich perfect voor een roadtrip. Lekker touren langs alle hoogtepunten en je eigen koers bepalen. Dat is toch het ultieme gevoel van vrijheid? Wel is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale regels voordat je aan je roadtrip begint, omdat autorijden in het buitenland er vaak nét wat anders aan toe gaat dan je gewend bent en er kunnen kleine verschillen zijn op het gebied van verkeersregels. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet zodat jij goed voorbereid aan je roadtrip begint! Touren op Sicilië: de belangrijkste verkeersregels op een rijtje:

Alcohol 

In Nederland geldt voor beginnende bestuurders een alcoholgehalte van 0,2 promille. In Italië is dit anders. Hier is een absolute nultollerantie voor bestuurders die hun rijbewijs minder dan drie jaar hebben. 

Mobiele telefoon 

In Italië is het, in tegenstelling tot in Nederland, niet toegestaan om je mobiele telefoon vast te houden als je stil staat. Sta je in de file of voor een rood stoplicht? Laat je mobiel dan maar liggen. 

alexandreboucher via Unsplash

Koptelefoon en oortjes 

Het is verboden om een koptelefoon op te hebben tijdens het rijden. Een headset met een oortje is wel toegestaan. 

Rijden in de bergen 

Op Sicilië vind je prachtige bergpartijen. Het is handig te weten dat stijgend verkeer altijd voorrang heeft. Ben jij aan het afdalen en komt er een stijgende tegenligger? Dan kan het best dat je terug af moet dalen, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkpost bevindt. Een postwagen heeft altijd voorrang.

Bergen
ddzphoto via Pixabay

Rotondes 

Op de Siciliaanse rotondes gelden dezelfde regels als je gewend bent. Echter kun je op het eiland ook rotondes tegenkomen zonder haaientanden of verkeersborden. In dit geval heeft rechts voorrang. Wees in dit geval voorzichtig! Niet iedereen is op de hoogte van deze regel.

Parkeren 

Het is verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren tegen de rijrichting in. In een eenrichtingsstraat is het wel toegestaan om links te parkeren. Ook naast een afvalcontainer is het niet toegestaan te parkeren.

Geluidssignalen 

Buiten de bebouwde kom is het toegestaan (en verstandig) om bij onoverzichtelijke bochten en kruisingen te toeteren. Als je een ernstig zieke of gewonde persoon vervoert, is het ook toegestaan om geluidsignalen te voeren.

Snelheden 

Op Sicilië geldt net als in Nederland een maximumsnelheid van 50 km/u in de bebouwde kom. Daarbuiten geldt een maximumsnelheid van 90 km/u. Op autowegen mag 110 km/u gereden worden bij droog weer en in geval van neerslag geldt een maximumsnelheid van 90 km/u. Op de snelweg gelden andere snelheden naargelang de weersomstandigheden en ervaring van een bestuurder. In normale omstandigheden hanteert men een maximumsnelheid van 130 km/u en in het geval van neerslag 110 km/u. Beginnende bestuurders (rijbewijs niet langer dan drie jaar) mogen slechts 10 km/u rijden. 

Op vakantie met eigen auto

Waar veel mensen zullen gaan voor een vliegvakantie, is het ook goed te doen om met de auto naar dit schitterende eiland te gaan. Tijdens deze roadtrip naar het zuiden van Italië moet je wel rekening houden met enkele zaken. Zo heb je bijvoorbeeld wanneer je door Zwitserland rijdt een vignet nodig. Doe je dit niet? Dan valt er misschien binnenkort wel een boete bij jou op de stoep. Kom dus niet voor verrassingen te staan tijdens jouw reis en bereid je voor door een vignet voor Zwitserland te kopen!

Snelheidsmeter auto
CHUTTERSNAP via Unsplash

Nu je de belangrijkste regels en verschillen weet, kun je goed voorbereid op weg en het prachtige eiland verkennen. Buon viaggio!

Dit waren onze tips voor touren op Sicilië: de belangrijkste verkeersregels op een rijtje. Met deze kennis bespaar je geld op onnodige boetes.

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Blogcategorieën

Pagina delen

8

Rais Gerbi

Familie Mulder, 16 mei 2019

Mooie camping!

Ervaring

Het is een mooie camping met een mooi zwembad en leuke facilteiten. Het heeft een eigen strandje aan helder water en plaatsen voor verschillend samengestelde groepen. En het ligt vlakbij een dorp en het spoor (goede verbinding met Palermo en Messina).

Tips in de omgeving

Park Madonie en de dorpjes die daar in liggen.En natuurlijk de zee..

Bezocht Rais Gerbi in september 2018 met gezin.

Bestemming bekijken

Sicilië.nl