Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Het Griekse Sicilië: Akragas en zijn tempels

In het meest zuidelijke gedeelte van Sicilië kun je de grootste archeologische site ter wereld bezoeken. Een bijzondere plek om rond te wandelen en je verwonderen over de wonderen van de Griekse geschiedenis. Akragas (in Italiaans, de Valle dei Templi) is een oud-Griekse stad die een paar kilometers ver van het centrum van Agrigento gelegen is. Zeven indrukwekkende tempels verspreiden zich op een domein van 1300 hectare.

Warmte in de vallei

Voordat we beginnen met ons bezoek, wil ik graag twee tips aan je meegeven. Als je tijdens de zomer gaat, kan je dit beter ’s avonds inplannen, omwille van de hitte. Misschien kan je de voormiddag op het strand in Scala dei Turchi spenderen, dichtbij Agrigento en ga dan ’s avonds naar Akragas. Ten tweede, neem altijd water met je mee. In de vallei kan de temperatuur tot zelfs 40 graden oplopen!

2500 jaar oude schatten

Na 2500 jaar is het wonderbaarlijk dat deze tempels nog steeds goed bewaard gebleven zijn. De hele plaats is verspreid over een heuvel die je kan oversteken via een oud weggetje bedekt met kiezelsteentjes. In het straatje wordt je omringt door typische Siciliaanse natuur: olijfbomen, amandelbomen, vijgencactussen en de Mediterraanse Zee op de achtergrond. Sommige olijfbomen zijn zo oud dat ze, in alle waarschijnlijkheid, al tijdens de bouw van de tempels aanwezig waren.

De vallei is opgedeeld in twee kanten. Aan de westkant zijn overblijfsels van de tempel van Kastor en Pollux en één van de vier gigantische beelden van de Atlanten, die de tempel van Zeus ondersteunden.

Aan de oostkant vind je de best bewaarde tempels. Enkel de kolommen van de Tempel van Juno en die van Herakles bestaan nog. De tempel van Concordia is het symbool van Akragas. Het lijkt op het Parthenon in Athene. Van deze tempel is nog het meeste overeind gebleven.

Akragas in de Griekse tijden

Maar hoe zag Akragas eruit tijdens de Griekse periode? Het was een enorme stad. In 400 v. Chr. had de stad meer dan driehonderdduizend inwoners, één van de grootste steden ooit in de oudheid. Ongeveer zo groot als Utrecht nu! Tegenwoordig zijn er weinig resten van de stad over en de enige overgebleven bronnen zijn teksten van de Griekse filosofen die in Akragas woonden. Om een duidelijker idee van Akragas te krijgen, kun je ook het archeologisch museum van Agrigento bezoeken.

Als je gek op Italiaanse literatuur bent of je een Nobelprijs-huis wil zien, moet je beslist een bezoek aan het huis van Pirandello brengen. Het huis is dichtbij Akragas gelegen, momenteel is het een literair museum.

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sicilië.nl