Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Feestdagen

Lekker feesten op Sicilië !

Het lijkt altijd alsof de feestdagen in andere landen nét wat uitgebreider gevierd worden. In Sicilië worden de feestdagen altijd groots gevierd. De nationale feestdagen worden over het hele eiland gevierd, maar er zijn ook kleinschalige feesten. Dorpen en steden hebben in Sicilië namelijk hun eigen patroonheilige die wordt geëerd. De data van de lokale feesten kan je altijd vragen aan de lokale bevolking. Hieronder worden de nationale en grote feestdagen uitgelicht.

Het Paasfeest

Er is geen feest zo belangrijk op Sicilië als het Paasfeest. Het hele eiland viert in de week vanaf Witte Donderdag tot Palmzondag feest. Deze week wordt ook wel Settimana Santa genoemd, ofwel de Heilige Week. Over het hele eiland vinden er dan processies en feesten plaats. De processies op Goede Vrijdag zijn vaak heel speciaal en in de grote steden zijn ze spectaculair. Zeker een reden om je te mengen tussen de lokale feestbeesten!

Op Eerste Paasdag dineren de Sicilianen vaak met hun familie en op Tweede Paasdag gaan veel gezinnen als traditie naar het park. Ze nemen allemaal eten mee en maken hun eigen buffet-picknick. Een leuk gezicht!

Hoewel paaseieren zoeken niet echt een traditie is in Sicilië, verkopen ze in de supermarkt wel veel chocolade paaseieren, dus niet getreurd.

Patroonheiligen

Ieder dorp en elke stad kent zijn eigen patroonheilige. Eén keer in het jaar wordt de patroonheilige van een stad geëerd en dan staat de hele stad of het hele dorp in het teken van de patroonheilige. Rosalia is misschien wel de bekendste patroonheilige van Sicilië. Ze hoort bij de stad Palermo en in juli wordt Rosalia meerdere dagen geëerd. Het feest wordt door de hele stad gevierd en overal zie je mensen in traditionele kledij. Er is een optocht, die door de hele stad heen trekt, en bij het feest hoort zelfs een knallende vuurwerkshow. Als je in een dorp of stad bent en benieuwd bent naar de feestdagen van de patroonheilige, vraag het dan gerust. De lokale bevolking zal je graag willen helpen!

Andere feestdagen

Op de officiële feestdagen, zoals Nieuwjaarsdag, Hemelvaart, Allerheiligen en Kerstmis zijn de meeste kantoren, banken en andere instanties van de overheid gesloten. Sommige winkels zijn wel open, maar kan per winkel en feestdag verschillen. Ga er niet zo maar vanuit dat een winkel open is, maar controleer het eerst even. De meeste feestdagen op Sicilië kennen we in Nederland ook.

Kortom, de meeste feestdagen op Sicilië zijn dezelfde als in Nederland, maar er zijn wel verschillen. Pasen wordt bijvoorbeeld op Sicilië heel anders gevierd dan in Nederland en ook de feesten voor de patroonheiligen zijn bijzonder.

Sicilië.nl