Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

De barok steden van Val di Noto

Val di Noto, een prachtige provincie in het zuidwesten van Sicilië. De Val di Noto vallei bestaat uit acht steden die allemaal iets gemeenschappelijks hebben. Ze zijn in 1693 verwoest door een aardbeving en daarna vanaf de grond weer opgebouwd in de stijl die op dat moment populair was, de Siciliaanse barok stijl. Dit betekent prachtige okergele gebouwen met elegante vormen en extravagante decoraties. Een waar paradijs voor de kunstliefhebber! Niet gek dus dat de barok steden van Val di Noto op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ik zal een aantal van deze steden in dit blog voor je uitlichten.

Noto als centrum van de Siciliaanse barok

Het centrum van deze Siciliaanse barok steden is, zoals de naam al doet vermoeden, de stad Noto. De kathedraal van San Nicolò staat symbool voor de wedergeboorte van de Barok vallei en is zeker een bezoekje waard. Het honingkleurige gebouw schittert prachtig geel in het zonlicht, maar kleurt vuurrood bij zonsondergang. Erg bijzonder! Naast het bezoeken van de kathedraal is het fijn om door knusse straatjes te slenteren en verschillende pleinen af te gaan. Voor het mooiste uitzicht over de ‘gouden’ stad is het beklimmen van de steile trappen wel nodig.

Foto: Robert Cheaib via Pixabay

Siciliaanse heerlijkheid in Modica

In het zuiden van Sicilië ligt een andere bekende stad van Val di Noto, Modica. Rondom deze stad liggen veel olijfplantages. Dit is ook in de stad zelf zichtbaar. Tussen de bijna op elkaar gebouwde huizen is af en toe een olijfboom te zien. Gek op de Italiaanse keuken? Onmisbare ingrediënten, zoals basilicum, peterselie en tomaten, zie je regelmatig aan balkons of onder ramen hangen van Siciliaanse huisjes. Meer een zoetekauw? Sla dan de oudste chocoladeproducent van Sicilië ‘Dolceria Bonajuto’ niet over. Hmm, zoveel lekkers kun je moeilijk weerstaan.

Foto: Alfonso Escu via Unsplash

Caltagirone, de stad van de keramiek

Een reden om Caltagirone te bezoeken is zeker weten de maiolica calatina, de keramiek. De inwoners van de stad maken al eeuwenlang prachtige gebruiksvoorwerpen van dit materiaal. Denk hierbij aan vazen, schalen en tegels met verschillende, kleurrijke motieven of figuren. Op elke hoek van de straat vind je wel een winkel waar ze keramiek verkopen. Een perfect souvenirtje om mee naar huis te nemen. Een andere reden om deze stad te bezoeken is de trap van de Santa Maria del Monte. Met 142 treden kom je bij het oude, hoger gelegen gedeelte van de stad. Waarbij elke tree gekleurde tegels bevat in Arabische stijl.

De andere steden die bij Val di Noto horen zijn Catania, Militello in Val di Catania, Palazzolo Acreide, Ragusa en Scicli. Met ieder hun eigen prachtige barok highlights zijn ook deze steden een bezoekje waard. Al met al moet je Val di Noto zeker niet overslaan wanneer je in Sicilië bent!

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sicilië.nl