Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

3 bijzondere theaters op Sicilië die je niet mag missen

Het eiland Sicilië kent een uitgebreid cultureel erfgoed. Dit is overal terug te vinden op het eiland. Zo kan je onder andere tempels, kathedralen en theaters bezoeken die al een aantal eeuwen oud zijn. Sicilië is dan ook de ideale vakantiebestemming voor de cultuurliefhebber. In dit blog zullen een aantal bijzondere theaters van Sicilië uitgelicht worden.

Oude theater van Taormina

De stad Taormina kent vele Griekse invloeden doordat het voorheen een Griekse kolonie is geweest. Een van de mooiste overblijfselen hieraan is het oude Griekse theater ‘Teatro Antico di Taormina’. Dit openluchttheater is gebouwd door 100.000 kubieke meter stenen handmatig te verwijderen. De trappen die in de heuvel zijn gecreëerd boden aan circa 5000 toeschouwers een zitplaats. Het theater werd in eerste instantie gebruikt voor toneelvoorstellingen. De indrukwekkende achtergrond van de vulkaan de Etna was een groot pluspunt. Na de overheersing door de Romeinen werd het voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten. Tegenwoordig wordt het gebruikt als locatie voor onder andere concerten en het internationale filmfestival van Taormina.

Theaters van Sicilië - Teatro Greco

Foto: Guy Rey-Bellet via Pixabay

Theater Massimo

In Palermo, de hoofstad van Sicilië, vind je ‘Teatro Massimo’. Het ontwerp voor dit operagebouw is ontstaan uit een wedstrijd en gewonnen door Giovanni Battista Filippo Basile. De bouw van dit indrukwekkende gebouw heeft maar liefst 22 jaar geduurd. Op 16 mei 1897 opende het gebouw haar deuren voor het publiek. Er is ruimte voor maar liefst 1350 toeschouwers. In 1974 ging het gebouw dicht voor reconstructie. In plaats van een tijdelijke sluiting werd het pas weer opnieuw geopend op 12 mei 1997. Tegenwoordig kan je in het theater Massimo weer volop genieten van operavoorstellingen. Er is hier zelfs een scène uit de beroemde film ‘The Godfather III’ opgenomen.

Theaters van Sicilië - Teatro Massimo

Foto via Pixabay

Opera dei Pupi

Opera dei Pupi is niet één theatergebouw, maar een theatervorm. Je vindt deze onder andere in Palermo en Siracusa. Dei Pupi staat voor van de poppen en dat is precies wat het inhoudt. Door middel van handgemaakte, houten marionetten die tot wel 150 centimeter groot zijn worden verschillende verhalen uitgebeeld, zoals middeleeuwse gebeurtenissen. In 2001 stond deze vorm van theater zelfs op ‘de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid’ van UNESCO. Tegenwoordig zijn er nog maar een aantal theatergroepen die de traditie in ere houden en zij treden voornamelijk op voor toeristen. Wel is een groot deel van de marionettencollectie nog te bewonderen in verschillende musea in Palermo en Randazzo.

De hier beschreven theaters zijn slechts een klein deel van de vele theaters die Sicilië rijk is. Dit maakt Sicilië ook zeker de moeite waard om te bezoeken als je van theater houdt!

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sicilië.nl