Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

10 bijzondere bijgeloven op Sicilië

Hoewel bijgeloof in Nederland niet zo’n grote rol speelt, zul je merken dat bijgeloof, oftewel superstizione, op Sicilië een stuk serieuzer is. In deze blog worden de tien meest bijzondere bijgeloven op Sicilië uitgelicht zodat jij nog beter voorbereid naar je favoriete vakantiebestemming kan reizen.

1. MET EEN RING OM JE TONG DE DEUR UIT GAAN.

Vroeger was het zo in Sicilië dat je de ring van je moeder in een bak water moest leggen. Deze moest je met je tong uit het water vissen. Terwijl je met de ring om je tong naar buiten loopt kijk je naar de eerste man die je tegenkomt en zijn beroep. Jouw toekomstige man zal ditzelfde beroep uitoefenen.

2. GROENE BONEN ONDER JE KUSSEN.

Op de nacht van 23 tot 24 juni leggen jonge meiden 3 groene bonen onder hun kussen. Één groene boon pel je volledig, de andere voor de helft en de derde laat je ongepeld. De volgende ochtend pak je met je ogen dicht één boon onder je kussen vandaan. Pak je de boon die volledig gepeld is, dan zal je een arme man krijgen. Maar pak je de voor de helft gepelde boon, dan krijg je een man met een modaal inkomen. Pak je de boon die niet gepeld is, krijg je een hele rijke man.

3. WIJN ACHTER JE OREN SMEREN.

Wanneer er wijn op tafel wordt gemorst, dipt iedereen aan tafel een vinger in de wijn en smeert dit achter de oorlel. Volgens de Sicilianen brengt dit geluk.

4. AFDRUKKEN OP BABY LICHAAM.

Dit is echt één van de meest bijzondere bijgeloven die ik voorbij heb horen komen. Wanneer een zwangere vrouw trek krijgt in bijvoorbeeld chocolade dan mag zij haar lichaam absoluut niet aanraken totdat ze chocolade heeft gegeten. Raakt ze bijvoorbeeld toch haar arm aan, dan zou het kindje op zijn/haar arm een kleurverschil krijgen.

5. ETEN VAN LINZEN OP 31 DECEMBER.

Om het jaar af te sluiten eten Sicilianen linzen met varkensvlees. Een deel van de linzen koken ze niet en stoppen ze in een doorzichtig zakje en dit wordt bewaard in de kledingkast. Dit zou moeten zorgen voor meer geld in het aankomende jaar.

6. ZOUT DOORGEVEN AAN TAFEL.

Wanneer iemand aan jou vraagt aan tafel of je de zout even wil doorgeven, zorg er dan voor dat de zout de tafel niet raakt, dit zou ongeluk brengen.

7. NOOIT DE TAFEL DEKKEN VOOR 13 PERSONEN.

Hoewel het nummer 13 geen ongeluksgetal is in Italië ( hier is de 17e een ongeluksgetal), is een tafel gedekt voor 13 personen toch gevaarlijk. Dit doet namelijk denken aan het Laatste Avondmaal. Toch met 13 personen? De tafel wordt dan gedekt voor 14 personen.

8. BALLEN EN BORSTEN VASTPAKKEN.

Dit gebeurt heel veel. Bijvoorbeeld wanneer een lijkenwagen of een ambulance voorbij rijdt, wanneer 2 nonnen over straat lopen, wanneer iemand je een veilige reis wenst. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mannen pakken hun ballen op zulke momenten vast en vrouwen hun borsten. Wanneer je dit niet doet brengt het ongeluk.

9. EEN ZWARTE KAT DIE DE WEG OVERSTEEKT.

We kennen genoeg bijgeloven in elk cultuur rondom de zwarte kat. In Sicilië is het zo wanneer je in de auto zit, en je ziet een zwarte kat schuin de weg oversteken, je moet wachten totdat de volgende auto langs is gereden voordat jij verder mag rijden. Doe je dit niet dan brengt het ongeluk. Niet zo gek dus dat Sicilianen vaak te laat zijn. Je hebt hier op Sicilië verschillende wegen waar je uren lang geen auto voorbij ziet komen.

10. TIJDENS ONGESTELDHEID NIET KNEDEN VAN DEEG.

Wanneer jij in je periode bent mag je absoluut geen deeg kneden. Hierdoor zou het deeg niet lekker zijn en niet goed rijsen. Ook mag je geen basilicum plantje aanraken. Dit plantje zou een dag later dan sterven.

Misschien zijn wij Nederlanders toch te nuchter voor deze bijgeloven. Maar op Sicilië wordt het zeer serieus genomen. De Sicilianen zullen je blijven verrassen!

Is Sicilië ook één van jouw droomvakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Sicilië.nl